Pages

Monday 6 April 2015

Lazanje

Potrebne namirnice:
  • kore za lazanje
  • 300g sira ( kačkavalja )
  • 100g parmezna

Za bolonjez sos:
  • 500g mlevenog goveđeg mesa
  • 500ml paradajz soka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 10g of oregano
  • so biber i bosiljak (po ukusu)
  • 80g šargarepe
  • 80g celera
  • 100g luka
  • 2 manje zelene paprike

Za bešamel sos:
  • 60g putera
  • 70g brašna
  • 1l mleka
  • so,biber i muskatni orah (po ukusu)


Priprema:

Bolonjez sos :

- Zagrejati ulje i u njega dodati mešano povrće ( celer, šargarepa, luk ). Ostaviti da se to dinsta par minuta, a potom dodati mleveno meso. Kada je meso polu kuvano, dodati mu sok od paradajza i paradajz pire. Kuvati još deset minuta, pa dodati zelenu papriku sečenu na kocke. Jelo začiniti po sopstvenom ukusu i onda ostaviti da se to ukuva dok se masa ne sjedini.

Bešamel sos:
-Istopiti puter ( u njega se može dodati i malo ulja kako se ne bi kasnije stvorile grudvice ) dodati brašno i mešati dok se masa ne sjedini. Sipati mleko i nastaviti s' mešanjem sve dok ne dobijete željenu gustinu. (Bolje bi bilo da bešamel ne kuvate dugo, jer ako je previše gust lazanja neće biti sočna. )  Začiniti po ukusu i preći sklapanje lazanja. 

Stacking lasagna:
-Na dno pleha sipati malo bešamela i staviti kore za lazanje, pa potom ponovo bešamel. Posuti malo parmezana i rendanog sira pa staviti novi red kora. Preko toga sipati kutlaču bolonjez sosa i povovo posuti malo parmezana i rendanog sira. Tim redosledom slagati lazanje sve dok se ne ispuni pleh. Na poslednji sloj kora staviti bešamel i preostali sir.
-Lazanje peći 30 do 40 minuta na 220 stepeni.

No comments:

Post a Comment