- kore za lazanje
- 300g sira ( kačkavalja )
- 100g parmezna
Za bolonjez sos:
- 500g mlevenog goveđeg mesa
- 500ml paradajz soka
- 1 kašika paradajz pirea
- 10g of oregano
- so biber i bosiljak (po ukusu)
- 80g šargarepe
- 80g celera
- 100g luka
- 2 manje zelene paprike
Za bešamel sos:
- 60g putera
- 70g brašna
- 1l mleka
- so,biber i muskatni orah (po ukusu)
Priprema:
Bolonjez sos :
- Zagrejati ulje i u njega dodati mešano povrće ( celer, šargarepa, luk ). Ostaviti da se to dinsta par minuta, a potom dodati mleveno meso. Kada je meso polu kuvano, dodati mu sok od paradajza i paradajz pire. Kuvati još deset minuta, pa dodati zelenu papriku sečenu na kocke. Jelo začiniti po sopstvenom ukusu i onda ostaviti da se to ukuva dok se masa ne sjedini.
Bešamel sos:
-Istopiti puter ( u njega se može dodati i malo ulja kako se ne bi kasnije stvorile grudvice ) dodati brašno i mešati dok se masa ne sjedini. Sipati mleko i nastaviti s' mešanjem sve dok ne dobijete željenu gustinu. (Bolje bi bilo da bešamel ne kuvate dugo, jer ako je previše gust lazanja neće biti sočna. ) Začiniti po ukusu i preći sklapanje lazanja.
Stacking lasagna:
-Na dno pleha sipati malo bešamela i staviti kore za lazanje, pa potom ponovo bešamel. Posuti malo parmezana i rendanog sira pa staviti novi red kora. Preko toga sipati kutlaču bolonjez sosa i povovo posuti malo parmezana i rendanog sira. Tim redosledom slagati lazanje sve dok se ne ispuni pleh. Na poslednji sloj kora staviti bešamel i preostali sir.
-Lazanje peći 30 do 40 minuta na 220 stepeni.
No comments:
Post a Comment